ИНСТИТУТ ПО ИНТЕЛЕКТУАЛНА СОБСТВЕНОСТ И ТЕХНОЛОГИЧЕН ТРАНСФЕР "ПРОФ. Д-Р БОРИСЛАВ БОРИСОВ"

Търсене: Новини

Проведе се 5-ти форум на културните и творчески индустрии между Китай и Централна и Източна Европа

петък, 28 юни 2024 20:46

  

5-ти форум на културните и творчески индустрии между Китай и Централна и Източна Европа - Дигитални технологии, насърчаващи творческите индустрии и културната търговия


В УНСС се проведе „5-ти форум на културните и творчески индустрии между Китай и Централна и Източна Европа - Дигитални технологии, насърчаващи творческите индустрии и културната търговия“. Събитието се организира от Института по интелектуална собственост и технологичен трансфер „Проф. д-р Борислав Борисов“ (ИИСТТ) към УНСС съвместно с Пекинския университет за международни изследвания, Посолство на Китайската Народна Република в България и Crea Tech България.

Предишните 4 форума са провеждани в Белград (Сърбия, 2016 г.), Пекин (Китай, 2017 г.), Лодз и Катовице (Полша, 2018 г.) и Будапеща (Унгария, 2019 г.)

Преди събитието Ректорът на УНСС проведе среща в зала „Академична“, с китайската делегация и другите участници от държавите на ЦИЕ, пристигнали за участие в събитието и с представители на държавни институции и посолства, участници във форума. От страна на УНСС в срещата участваха и доц. д-р Янко Христозов, зам.-ректор по международната дейност, доц. д-р Мария Воденичарова, зам.-ректор по научноизследователската дейност, доц. д-р Николай Крушков, ръководител на катедра „Интелектуална собственост и технологичен трансфер“, д-р Иван Начев в.и.д. директор на Института по интелектуална собственост и технологичен трансфер „Проф. д-р Борислав Борисов“ (ИИСТТ). В рамките на срещата ректорът представи УНСС, като подчерта, че той е най-големият и авторитетен бизнес университет в България. Гостите изразиха благодарност за топлото посрещане.

 

Ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров официално откри Форума в Голяма конферентна зала и подчерта, че Университетът вече има изградени много добри и ефективни партньорски взаимоотношения с други университети от държавите от ЦИЕ, като и с китайски образователни институции и университети и съвместни учебни програми. Към Университета функционира Център за управление на дуалната бакалавърска програма по икономика с Университета за чужди езици Тиендзин (TFSU). Има и двойна магистърска програма по „Международен бизнес и управление с преподаване на английски език“ с Университета „Джао Тонг“ в Китай.

При откриване на форума присъстваха представители на Посолството на Китайската народна република, Посолството на Република Сърбия в България, Диана Димитрова, изпълнителен директор на Национален фонд „Култура“, Милен Митев, генерален директор на Българското национално радио, представители на Китай и държавите от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) – университети, неправителствени организации и бизнес компании свързани с културните и творчески индустрии.

От името на президента на Република България Румен Радев с поздравителен адрес към участниците се обърна неговият секретар по култура, образование и туризъм Илин Димитров. „Уважаеми проф. Димитров, приемете моите поздравления по повод тържественото откриване на Петия форум на културните и творчески индустрии между Китай и държавите от Централна и Източна Европа. Нека чрез Вас те достигнат до всички учени, преподаватели и студенти, които с общи усилия, упорит труд, знания и талант задълбочават взаимодействието на научните и индустриални сектори на световно ниво. През годините УНСС се утвърди като лидер сред висшите училища в Източна Европа, обучаващи студенти и провеждащи изследвания в областта на икономическите и обществените науки. Университетът създаде не само традиции, а има своя запазена марка в отношенията с образователните институции в Китайската народна република“.

Поздравителен адрес от министъра на културата Найден Тодоров към присъстващите отправи директорът на дирекция „Авторско право и сродните му права” Мехти Меликов. „Темата на форума дигитални технологии, насърчаващи културните и творческите индустрии, обхваща спектър от възможности и предизвикателства. В тази връзка бихме посочили няколко теми, чието обсъждане би било полезно според нас. Това са дигитализация на творческите процеси и платформи за разпространение, културната търговия и териториална среда, ролята на дигиталните технологии в глобализирането на културната търговия и достигането на нови пазари, защита на интелектуалната собственост в електронна среда, интерактивни и мултимедийни изкуства, както и новите изисквания към образованието и професионалните умения в културните индустрии, възможности за онлайн обучение в творческите индустрии, развитие на нови професии и умения, необходими за работа в дигиталната и културната икономика“ .

Ана Илич, генерален директор на сръбската национална платформа за CCI и Lozionica, нов творчески иновативен център за творчески индустрии, подчерта, че съществуват големи възможности за по-нататъшно укрепване на партньорството в областта на културните и творческите индустрии, изкуствата и иновациите, което със сигурност може да допринесе значително за укрепването на взаимното икономическо сътрудничество.

„Културното сътрудничество е важна част от взаимоотношенията ни със страните от Централна и Източна Европа и ще продължим да работим за задълбочаване на партньорството ни в тази област“, каза Н. Пр. г-жа Дзян Ю, посланик, специален представител за сътрудничество между Китай и ЦИЕ на Министерството на външните работи на Китай и специален представител на правителството за 5-ия форум на културната и творческа индустрия.

„Като посланик се радвам на възможността този форум да отвори поле за нови сътрудничества“, подчерта Н. Пр. доц. д-р Желко Йович, извънреден и пълномощен посланик на Република Сърбия в България.

Директорът на Института по интелектуална собственост и технологичен трансфер към УНСС д-р Иван Начев благодари на партньорите за подкрепата при организиране на събитието и подчерта, че се надява докладите и дискусиите на форума да допринесат за развитие на сътрудничеството в областта на културните и творчески индустрии, дигитализация на творческите процеси, прилагане на иновации и намиране на решения за защита на интелектуалната собственост в електронна среда.

В рамките на събитието беше подписан меморандум между УНСС и Пекинския университет за международни изследвания (Beijing International Studies University (BISU). Под документа подписите си поставиха ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров и проф. Ли Джиашан, декан на Националния институт за развитие на културата на BISU.

Меморандум бе подписан и между Китайски институт за изследване на търговията с култура (CICTR) и сръбската национална платформа за CCI (Center for Creativity and Inovation) и Lozionica LLC Белград, подписани от проф. Ли Джиашан, експерт и генерален секретар на CICTR и Ана Илич, генерален директор на Serbia Creates national platform for CCI и Lozionica.

Като част от инициативите по време на събитието се проведе и изложение на български и китайски компании, производители и иноватори в творческите и културните индустрии.

По време на форума, на 26 и 27 юни, представители на академичните среди и бизнеса се срещнаха и обмениха опит, представиха и дискутираха теми, свързани с културните и творческите индустрии – иновациите и перспективите за развитие, управлението на права на интелектуална собственост, дигитална трансформация, съвременни предизвикателства пред индустриите, възможности за сътрудничество между държавите от ЦИЕ и Китай.  

В програмата бяха изведени четири обобщаващи панела: 1. Актуализацията на сценария за приложение на цифровите технологии и изкуствения интелект в творческите  индустрии, 2. Сътрудничеството между Китай и страните от Централна и Източна Европа на пазара на дигиталната култура, 3. Приложението на концепциите за дизайн в цифровата ера в реалния живот. В първите 3 основни лекции проф. Ли Джиашан от Пекинския университет за международни изследвания (BISU) представи културна търговия и нейната уникална роля в насърчаването на обмена и взаимното обучение между цивилизациите между Китай и страните от ЦИЕ. Лекцията на проф. Д-р Мария Маркова от УНСС бе фокусирана върху правата на интелектуалната собственост като база за икономическо и културно сътрудничество между страните от ЦИЕ и Китай, а Геновева Христова - Мъри, управляващ директор, Linga Group и  председател на CreaTech България говори за Творческото сътрудничество - насърчаването на бизнес синергията между Китай и страните от ЦИЕ.  

Други основни презентации в програмата, засягащи актуални проблеми и новативни решения бяха: В първия панел: Актуализацията на сценария за приложение на цифрови технологии и изкуствен интелект (ИИ) в творческите индустрии - Ивана Зечевич Старши съветник по международни отношения на сръбската национална платформа за CCI – Lozionica; Фактори за успех и тяхната типологична класификация за оценка на отворените образователни ресурси (ORE), проф. Д-р Таня Тодорова, УНСС, УНИБИТ; Практика на "Технология + Култура" в най-големия научен парк в Китай, Xun Fei, главен изпълнителен директор на ZGC Heidelberg Innovation Center; Изкуственият интелект в административната отговорност, д-р Стефан Радев, УНСС; Космическа аудио система и културно творчество, Jiang Liming, технически директор на Shanghai Mingyue Audio-Visual Technology Co.; Културна дипломация – възможности и перспективи в дигиталния свят, Снежана Йовена – Димитрова, директор на Държавен културен институт към Министерство на външните работи на България; Нов бизнес формат и характеристики на туризма в контекста на цифровата икономика, Li Weifeng съосновател на Yunnan Shangtu Travel Co., Ltd.; Творчески индустрии и интердисциплинарно предизвикателство, Мария Сарап, генерален директор на Дирекцията за развитие на творчеството, индустрии и капиталови инвестиции в културата в Министерството на културата и медиите на Черна гора;

Втори панел: Алиансът на Централна и Източна Европа за общо и равнопоставено развитие на творческите индустрии - начин за бързо регионално развитие, Кирил Гьозев Председател на UMPAKI - Съюз на македонските професионални асоциации в  творческите индустрии; Цифрови технологии и развитие на интелектуалната собственост на културното наследство, Cheng Kun, главен изпълнителен директор на Culture Pieces (Пекин) Cultural Development Co., Ltd; Разпространение на българско кино и стрийминг платформи, д-р Иван Начев, директор на ИИСТТ, УНСС; От културните съкровищни реликви до модерната интелектуална собственост, Qiao Qiao Основател на Xi'an Qiaohe Animation; Универсален дизайн и дигитални технологии в образованието – българска гледна точка, Офелия Кънева, доцент по икономика, доктор по образователен мениджмънт, социолог и мениджър; Сътрудничество за дизайн на детски книги между Китай и страните от ЦИЕ, Sun Zhaozhi Главен редактор на марката детски книги Lelequ, Ronshin Group;

Панел 3: Творчество – Образование – Индустрия, проф. Никола Кнежевич, Факултет по приложни изкуства, Белград; Произходът и дълбоката конотация на китайските йероглифи, Калиграф Guo Chunxing, основател на културно студио Caogentang; Концепция за дизайн на Lofree 2m2 и модерен живот, Yinhongxia Съосновател на Shenzhen Lofree Culture Co., Ltd.; Иновации в производството на Шафран,

Антонио Бонев, председател на Асоциацията на производителите на шафран в България.

Още много теми свързани с културните и творчески индустрии, дигиталните технологии, насърчаващи творческите индустрии и културната търговия бяха поставени и дискутирани в търсене на решения по въпросите със защитата на правата на интелектуалната собственост на фона на  динамиката на развитието на дигиталния свят и интернет простронството. Голяма част от присъстващите се включиха в дискусиите и всички дадоха висока оценка за проведения форум и възможността да бъдат поставени и представени актуални въроси, да се търсят отговори и решения и възможности за културен обмен.

 

Първият ден на форума завърши с триумфален и вълнуващ концерт на китайски и български изпълнители, с участието на Националното училище за народни танци, с художествен ръководител г-н Асен Павлов, народни песни в изпълнение на Ива Котева, студентка в Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” и китайския Ансамбъл In Tsetsn, музикален етно ансамбъл, базиран в Пекин, чийто членове са от Вътрешна Монголия, автономен регижн на Китайската народна републикаь. Техен ръководител е проф. Джу Джъджун, многократен носител е на престижни награди за изкуства, Художествен директор и председател на Комитета по изкуства към Съчуанския университет за култура и изкуства.

 Младежки форум на Петия форум на културните и творчески индустрии между Китай и Централна и Източна Европа

На 27 юни от 9:00 се проведе Младежки форум, като част от „5-ти форум на културните и творчески индустрии между Китай и Централна и Източна Европа - Дигитални технологии, насърчаващи творческите индустрии и културната търговия“.  Темите бяха свързани с иновации, ролята на правата на интелектуалната собственост в съвременния живот, изкуствения интелект и младите хора, новите пространства за международен културен обмен на който млади представители на научните среди и бизнеса презентираха свои разработки, иновативни решения и изобретения допринасящи за развитието на технологиите, подобряването начина на живот в дигиталната ера на културните и творческите индустрии.Сред представените теми бяха: Подобряване на защитата на авторските права онлайн: използване на изкуствения интелект за наблюдение, докторант Биляна Иванова, УНСС; Търговията с авторски права насърчава развитието на индустрията за анимационна култура, Джан Боуей, кандидат-изследовател в Китайския институт за търговия с услуги; Изкуство и здраве, за влиянието на изкуството върху менталното здраве и развитието на младото поколение, Борче Николовски - Консултант по комуникациите към Световната здравна организация (WHO), Република Северна Македония; Проучване на иновативни практики и тенденции в развитието на търговията с туристически услуги между Китай и страните от Централна и Източна Европа, Wang Lijun Асистент изследовател в Националния институт за културно развитие, Пекински университет за международни изследвания (BISU); Видеоигрите - Ново пространство за международен културен обмен, Уанг Зимин, кандидат-изследовател в Китайския институт за изследване на търговията с култура, Трансформацията към индустриализация и пазаризация на мултиетническите културни ресурси на Китай, Yang Zongxuan Кандидат изследовател в Националния институт за културно развитие; Културни влияния в търговските дизайнерски практики  - Елена Мустакова, Мustache studio, представи уникални стилизирани креативни творения, в които силата на дизайна да предизвиква радост, наслада и приятна изненада, извън традиционните норми за дизайн – за мисията да култивира и създаде революция в дизайна; Овластяването на културната марка в китайската традиционна културна индустрия, Qin Yuqiu, кандидат изследовател в Китайския институт за търговия с услуги; Николай Иванов представи мисията на Geek Cultural и идея за обединяването им чрез франчайз; Визуалният образ на българското изкуство пред света, д-р Надежда Джакова, Национална художествена галерия - Софийски арсенал – Музей за съвременно изкуство; Българският фолклор и неговата проекция съвременния бит, разработена от Стамен Канев, Институт за етнология и фолклористика с етнографски музей при Българската академия на науките и други.

Следобедната част на Форума продължи в Креатех България, където акцентът беше поставен на среща разговор предимно между представителите на бизнес средите с цел опознаване, обмяна на опит и обмен между културните и творчески индустрии.

Проф. Li Jiashan, Пекински университет за международни изследвания, Изпълнителен декан на Националния институт за развитие на културата, Експерт и главен секретар на Изследователски център за международно културно сътрудничество и културна търговия, основен организатор и ръководител на чуждестранната делегация, при закриването на форума сподели, че форумът е протекъл успешно, респектиращо и на много високо ниво. Поставени са и дискутирани редица важни теми за междукултурния обмен и развитието на творческите и културните индустрии, особено днес в дигиталното пространство. Това е една стъпка за международно сътрудничество в областта на науката между академичните среди и добра база за културен обмен и търговия между културните и творчески индустрии.

 

По време на Форума и двата дни голяма част от присъстващите изявиха актвна позиция по дискутираните теми. Всички участници оцениха високо изключителната полезнаст и актуалност на поставените теми и въпроси с предложение за продължаващо сътрудничество, иницииране на нови срещи и обсъщания по въпросите на интелектуалната собственост и защитата на правата на ИС, за обединяване на усилията на академичната общност, бизнеса и институциите за успешно и по-мащабно сътрудничество между културните и творчески индустрии на основата на дигиталните технологии, насърчаващи творческите индустрии и културната търговия. 

Галерия снимки от Проведе се 5-ти форум на културните и творчески индустрии между Китай и Централн ...