ИНСТИТУТ ПО ИНТЕЛЕКТУАЛНА СОБСТВЕНОСТ И ТЕХНОЛОГИЧЕН ТРАНСФЕР "ПРОФ. Д-Р БОРИСЛАВ БОРИСОВ"

Търсене: Новини

Междурегионален симпозиум „Обучението по интелектуална собственост в страните в преход”

вторник, 11 май 2010 0:00

Двудневен междурегионален симпозиум „Обучението по интелектуална собственост в страните в преход" се проведе в Центъра по интелектуална собственост на университета на 10-11.05.2010 г. В него взеха участие водещи учени и експерти от шестнадесет европейски и азиатски страни. Симпозиумът бе организиран от Световната организация за интелектуална собственост със съдействието на УНСС и Патентното ведомство на България.

В икономиката на знанието основният ресурс сега става точно интелектуалната собственост, посочи при откриването на форума проф. д-р Борислав Борисов, ректор на УНСС и директор на Центъра по интелектуална собственост. Ние като бизнес университет трябва да пречупим правните и техническите аспекти в контекста на интелектуалната собственост за целите на бизнеса, конкретизира той, като цитира и мнението на ръководителя на английското патентно ведомство, че интелектуалната собственост трябва да носи пари, а не да се окаже самоцел.

Пред чуждестранните участници в симпозиума ректорът посочи, че УНСС е единственото висше училище в страната с разкрита специалност „Икономика на интелектуалната собственост", а катедра „Интелектуална собственост" е единственото учебно-научно звено за подготовка на икономически кадри по тази специалност. Досега в катедрата са защитени единадесет докторски дисертации, в нея работят девет щатни преподаватели - всички с докторска степен, а седем от тях професори. Обучението е организирано така - тези, които пишат в областта на интелектуалната собственост защитават дисертациите си по научна специалност „Икономика и управление на индустрията", а тези които пишат в областта на авторското право и сродните му права защитават в областта „Икономика и управлението на културата", информира проф. Борислав Борисов.

Приветствие към участниците в симпозиума отправи и Константин Манев, председател на българското Патентно ведомство.

Сред обсъжданите теми на двудневния форум бяха академичното преподаване на интелектуална собственост; програмите за дистанционно обучение в тази сфера; обучението по интелектуална собственост за бизнеса и висшите мениджъри; стратегиите, тенденциите и новите предизвикателства при обучението в специалността и др. В работата на двудневния симпозиум бяха предвидени и две кръгли маси - за инструментариума на обучението и за сътрудничеството в сферата на обучението по интелектуална собственост.

Галерия снимки от Междурегионален симпозиум „Обучението по интелектуална собственост в страните в  ...