ИНСТИТУТ ПО ИНТЕЛЕКТУАЛНА СОБСТВЕНОСТ И ТЕХНОЛОГИЧЕН ТРАНСФЕР "ПРОФ. Д-Р БОРИСЛАВ БОРИСОВ"

Търсене: Новини

Регионална конференция “Интелектуална собственост и дигитализация на нематериалното културно наследство”

петък, 04 юни 2010 9:57

Двудневна регионална конференция „Интелектуална собственост и дигитализация на нематериалното културно наследство" бе открита от проф. д-р Борислав Борисов, ректор на УНСС, в голямата конферентна зала на университета. Проявата е организирана от Университета за национално и световно стопанство, Световната организация за интелектуална собственост (СОИС) и Министерството на културата.

Провеждането на този форум беше договорено с новоизбрания генерален директор на Световната организация за интелектуална собственост д-р Франсис Гъри в България през миналата година, посочи проф. Борисов. Конференцията е в контекста на един голям проект за дигитализация на нематериалното културно наследство в България, за който се споразумяха президента Първанов и д-р Гъри. Ректорът уточни, че проектът е на стартов етап на дигитализация на културното наследство, изложено в Националния исторически музей, макар наследството там да е материално. Той го определи като „един изключителен, много силен, пионерен проект", а провеждания форум - като първи етап на една последваща догодина голяма конференция.

Според Венд Уендланд, директор "Традиционни знания" към СОИС, сме изправени пред икономически и технологични предизвикателства за дигитализацията на нематериалното културно наследство. Конференцията е част от продължаващата работа, с която ще помогнем на България и на много други държави, конкретизира той. Ирина Иванчева, дирекция "Културна политика" към Министерството на културата, говори за Europeana - дигитална библиотека, музей и културен архив - която до края на 2010-а трябва да осигури достъп до около 10 милиона електронни обекта - филмови материали, фотографии, картини, музикални произведения, карти, ръкописи, книги, периодични издания.

Темите, които днес и утре ще се разискват на форума, са: нематериалното културно наследство на кръстопът на правото, технологиите и бизнеса; закрила на нематериалното културно наследство чрез системата на интелектуална собственост; културна политика; институции за културно наследство, фолклор и дигитализация: опитът на България; институциите за културно наследство, създаващи, притежаващи и управляващи интелектуална собственост; управление на интелектуалната собственост в документирането, дигитализацията и цифрово съхранение на културното наследство и др. Сред лекторите са Венд Уендланд от СОИС, Лъки Белдър (Център по право на интелектуалната собственост, Холандия), Диана Андреева (директор, Обсерватория по икономика на културата), д-р Силва Хачирян, (дирекция „Културна политика", Министерство на културата), доц. д-р Веселина Манева (Институт за правни науки, БАН), проф. д-р Мила Сантова (Институт по фолклор, БАН), доц. д-р Ана Лулева (Етнографски музей с институт, БАН), Сол Тлевлесова (СОИС) и др.

Галерия снимки от Регионална конференция “Интелектуална собственост и дигитализация на нематериалн ...