ИНСТИТУТ ПО ИНТЕЛЕКТУАЛНА СОБСТВЕНОСТ И ТЕХНОЛОГИЧЕН ТРАНСФЕР "ПРОФ. Д-Р БОРИСЛАВ БОРИСОВ"

Търсене: Новини

Мастър клас по интелектуална собственост в областта на софтуера, изкуствения интелект и блокчейн технологиите

сряда, 13 ноември 2019 14:01

 

 

Институтът по творчески индустрии и бизнес (ИТИБ) организира двудневен мастър клас за студенти по интелектуалната собственост в областта на софтуера, изкуствения интелект и блокчейн технологиите с лектор д-р Люк де Вос, експерт в Eвропейското патентно ведомство.

Проф. д-р Владя Борисова, директор на ИТИБ, представи лектора като утвърден експерт в областта, с изключително богат професионален опит. Директорът на ИТИБ посочи, че учебния процес на студентите в Института е интерактивен и за предоставянето на качествено обучение по интелектуална собственост, той се провежда с активното участие на международни организации от областта на интелектуалната собственост. Обучението по определени дисциплини е съвместно с Академията на Световната организация по интелектуална собственост и с Академията на Европейското патентно ведомство Обучението с участието на международните организации е организирано на английски език с участието на международни лектори, което обогатява теорията и практиката по интелектуална собственост, предоставяни като знания на студентите в Института. Продължение на обучението на студентите от ИТИБ са международните стажантски програми в тези организации, за които Института е оторизиран да прави номинации на най-изявените му студенти.

Днешният мастер клас е част от съвместното обучение с Академията на Европейското ведомство, което се прилага на модулен принцип с участието на експерти на място. Участници в мастер класа са студентите и от двете специалности на ИТИБ, сп. Интелектуална собственост и бизнес и сп. Творчески индустрии и бизнес.

 

Проф. д-р Владя Борисова

 

Проф. д-р Владя Борисова и д-р Люк де Вос

 

В презентацията си д-р Люк де Вос запозна студентите с историята, структурата и мисията на Европейското патентно ведомство, като изтъкна основните ценности, на които се гради неговата дейност. Той посочи възможностите и изискванията за постъпване на работа в европейската институция.

 

д-р Люк де Вос

 

Експертът разгледа в детайли изискванията и процедурите на Европейското патентно ведомство, основните принципи на системата на интелектуална собственост за закрила на софтуера, блокчейн технологиите и изкуствения интелект, като едновременно с това разгледа и ролята на интелектуалната собственост за бизнеса. Той посочи примери от дългогодишната си практика в областта на изкуствения интелект и софтуера и представи статистически данни за водещите отрасли и компании с най-висок процент защитени патенти в тези области.  Разясни принципите при установяване на интелектуална собственост върху софтуера и блокчейн технологиите, като в допълнение разгледа и първата подадена заявка за патентоване на изкуствен интелект, разработен от изкуствен интелект. Разгледа значението и ролята на интелектуалната собственост за прехода от индустрия 3.0 към индустриалната революция на дигиталната среда 4.0. Постави дискусионната тема за новите предизвикателства пред системата на интелектуалната собственост, свързани с възможността за предоставянето на интелектуална собственост, на автор, не физическо лице, а изкуствен интелект. Мастер класът бе изнесен с много примери и казуси, които бяха решени с активното участие на студентите от ИТИБ.

 

 

Студените проявиха голям интерес към лекцията и взеха активно участие с въпроси по темата.

По време на мастер класа

 

Д-р Люк де Вос е завършил Университета в Льовен, Белгия, като придобива докторска степен в Университета в Хановер, Германия. Започва работа в Европейското патентно ведомство в Мюнхен през 1998 г. като патентен експерт по разпознаване на говор и кодиране на речевия сигнал. От 2007 г. в Европейското патентно ведомство заема длъжността оперативен директор „Телекомуникации“. Дотогава, в периода 1986 г. до 1998 г. работи в централата на Siemens в Мюнхен като изследовател в областта на дизайна на чипове с много висока степен на интеграция и разпознаването на говор.

 

  

 

 

 

  

 

 

 

 

Галерия снимки от Мастър клас по интелектуална собственост в областта на софтуера, изкуствения инт ...