ИНСТИТУТ ПО ИНТЕЛЕКТУАЛНА СОБСТВЕНОСТ И ТЕХНОЛОГИЧЕН ТРАНСФЕР "ПРОФ. Д-Р БОРИСЛАВ БОРИСОВ"

Търсене: Новини

ИИСТТ и ИАНМСП връчиха сертификати на ИКТ компании за преминато обучение по интелектуалната собственост

петък, 23 април 2021 8:59

  

61 компании преминаха през серията обучения по интелектуална собственост, насочени към ИКТ сектора, организирана от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия – ИАНМСП и Институтът по интелектуална собственост и технологичен трансфер към УНСС.

Сертификатите връчиха проф. д-р Цветана Стоянова, зам.-ректор по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики, проф. д-р Владя  Борисова, директор на Института по интелектуална собственост и технологичен трансфер (ИИСТТ), д-р Бойко Таков, изпълнителен директор на ИАНМСП. (на снимката долу)

 

 

Финал на успешно завършената програма.

Зам.-ректорът проф. Стоянова, проф. Борисова, директор на ИИСТТ, д-р Таков, изпълнителен директор на ИАНМСП (от ляво на дясно)

 

 Проф. д-р Цветана Стоянова, зам.-ректор по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики заяви, че за нея е особено удоволствие и на практика да види реализацията на сътрудничеството между УНСС в лицето на Института по интелектуална собственост и технологичен трансфер и ИАНМСП. За проф. Стоянова „завършилите курса 61 фирми доказват за пореден път, че науката има място сред бизнеса“. 

 

Проф. Цветана Стоянова пожела на добър час на участниците и ги покани и на други инициативи на УНСС

 

Проф. Цветана Стоянова се обърна към успешно завършилите курса – „тъй като вие сте пилотния проект завършили успешно курса, надявам се, че сте останали удовлетворени, защото при нас са най-добрите специалисти по интелектуална собственост“. Тя припомни, че УНСС има много добри взаимоотношения с Изпълнителната агенция, които намират израз в реализирането на различни проекти и днешното събитие е поредното доказателство. „През последната година доста се засили сътрудничеството между университета и бизнеса, в лицето на позицията, която заемам. Освен това колегите от Института имат множество инициативи, с които се опитват да се доближат до бизнеса и практиката, както и да реализират значителни приходи от тези свои инициативи“, обърна внимание проф. Стоянова.

 

Проф. д-р Владя Борисова, директор на Института по интелектуална собственост и технологичен трансфер  заяви, че „основна цел на Института по интелектуална собственост и технологичен трансфер е именно да  опосредства връзката между науката и бизнеса, както чрез обучение, така и чрез предоставяне на експертна информация що е то интелектуална собственост, как бизнеса може да се възползва от нея, как да я трансферира, какви са бизнес моделите, които да доведат до негово икономическо конкретно предимство“. Проф. Борисова благодари за подадената ръка от страна на държавата, в лицето на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия, че са повярвали в успеха, защото този курс е първа стъпка в реализацията на връзката държава – наука – бизнес. (снимката долу)

 

Проф. д-р Владя Борисова, директор на Института по интелектуална собственост и технологичен трансфер

 

Изпълнителният директор на ИАНМСП д-р Бойко Таков коментира „В България се развиват наистина забележителни софтуерни разработки на компании на световно ниво, които доказват за пореден път, че ИКТ сектора е една от звездите на родната икономика. За нас като държавна структура е от съществено значение да предлагаме качествени инструменти за развитие на малките и средните предприятия и съм изключително щастлив, че съвместно с партньорите ни от ИИСТТ успяхме въпреки предизвикателствата на пандемията да изпълним програмата и да дадем ценни знания за защита на труда на родните експерти в областта и развитие на продуктите им“.

 

 

Д-р Таков  благодари за сътрудничеството между институциите и пожела  надграждане чрез други инициативи

 

Един от получилите сертификат Петър Коцев от „ТехноЛогика“ ЕАД каза, че фирмата, в която работи има клиенти в над 60 държави, както и собствени продукти, които представляват интелектуална собственост и този курс е бил много полезен.

 

 

Петър Коцев сподели, че курсът е бил много интересен и с удоволствие ще предаде на колегите си наученото

 

Част от успешно завършилите курса

 

Обучението в пилотния проект представлява серия онлайн теоретични сесии, в рамките на един месец и обхваща най-важните теми, касаещи интелектуалната собственост за МСП от ИКТ сектора: корпоративна конкурентоспособност, защита на корпоративните производствени и търговски тайни, киберсигурност, хардуер и топология на интегрални схеми, патентоване в България и в чужбина, интелектуална собственост и мобилни апликации и видеоигри, домейн имена, закрила на компютърни програми, закрила на бази данни и съдебна практика, бизнес модели с интелектуална собственост и други.

 

 

 

 

Галерия снимки от ИИСТТ и ИАНМСП връчиха сертификати на ИКТ компании за преминато обучение по инте ...