ИНСТИТУТ ПО ИНТЕЛЕКТУАЛНА СОБСТВЕНОСТ И ТЕХНОЛОГИЧЕН ТРАНСФЕР "ПРОФ. Д-Р БОРИСЛАВ БОРИСОВ"

Търсене: Новини

Отиде си проф. д-р Борислав Борисов

понеделник, 28 февруари 2022 10:40

  

   

С дълбока скръб информираме, че на 26.02.2022 г. ни напусна създателят и дългогодишен директор на Център по интелектуална собственост на УНСС, ръководител на катедра “Интелектуална собственост”, почетен професор, ректор на УНСС (2003-2011) и почетен ректор на УНСС - проф. д-р Борислав Борисов.

  

Проф. д-р Борислав Борисов създава Център по интелектуална собственост на УНСС (понастоящем Институт по интелектуална собственост и технологичен трансфер) през 2003 г., на чието откриване присъстват генералният секретар на СОИС г-н Камил Идрис, Президентът на Република България и министърът на образованието. Като дългогодишен негов директор, проф. д-р Борислав Борисов изгради международен имидж на Института като водещо изследователско звено в областта на интелектуалната собственост и управлението ? за Източна Европа. Международно известен учен и общественик, положил основата на развитие на изследователски направления, звена и академични структури в УНСС чрез подписани споразумения за сътрудничество между УНСС и международни организации и университети за изследвания и обучение по интелектуална собственост, икономика и управление, инициатор и патрон на съвместни обучителни програми, на научни и професионални форуми със сериозен отзвук в България и в чужбина.

Проф. д-р Борислав Борисов има над 150 публикации (монографии, учебници и учебни помагала, студии, научно-образователни статии, научни доклади на международни и национални симпозиуми, конференции и др.) в страната и в чужбина. Автор е на фундаменталния труд “Интелектуална собственост в индустрията, селското стопанство, културата, дигиталната среда и компютърните системи, бизнеса с традиционни знания, баланса на фирмата като дълготрайни нематериални активи” (учебник в съавторство, Издателски комплекс - УНСС 2015 г.) и “Висшето образование в България – анализи, интервюта, законодателство 2012-2019” (ИК – УНСС, 2019 г.).

Проф. д-р Борисов оставя своя отпечатък в българския политически и икономически живот като народен представител в 43-то Народно Събрание и председател на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта (2014 – 2017 г.), народен представител в 39-тото Народно събрание, член на парламентарните Комисия по образование и наука и Комисия по икономическа политика (2001 - 2004 г.), съветник на президента на Република България по проблемите на образованието, науката и икономическото развитие (2007-2012 г.), член на Управителния съвет на БНБ (2006), заместник-председател на Националния съвет за тристранно сътрудничество (2004-2005). Заемал е и позициите председател на Съюза за стопанска инициатива, на Националната асоциация по интелектуална собственост, заместник-председател на Съюза на изобретателите, председател на редакционния съвет на списание „Интелектуална собственост“, експерт-лектор на СОИС и чуждестранни университети. Той е почетен професор на Държавния икономически университет – гр. Алмати, Казахстан, „Доктор хонорис кауза“ на Киевския университет по право към Украинската академия на науките – гр. Киев, Украйна,  „Доктор хонорис кауза“ на Руската държавна академия по интелектуална собственост – гр. Москва, Руска Федерация и други университети. Вписан е в Златната книга на Патентно ведомство на Република България за заслуги към образованието и изследванията в областта на интелектуалната собственост.

Всички преподаватели и служители на Института по интелектуална собственост и технологичен трансфер отдават своята дълбока почит и поклон пред паметта на проф. д-р Борислав Борисов!

 

Поклонението ще се състои на 2 март 2022 г. от 13.30 ч. в Храм "Св. София".

  

Галерия снимки от Отиде си проф. д-р Борислав Борисов ...