ИНСТИТУТ ПО ИНТЕЛЕКТУАЛНА СОБСТВЕНОСТ И ТЕХНОЛОГИЧЕН ТРАНСФЕР "ПРОФ. Д-Р БОРИСЛАВ БОРИСОВ"

Търсене: Новини

Създадена е Мрежа “Творчески индустрии”

сряда, 26 октомври 2022 9:47

 

На 21 октомври 2022 г. в конферентна зала на Института по интелектуална собственост и технологичен трансфер на УНСС се проведе среща за учредяване на Мрежа „Творчески индустрии“, организирана от ИИСТТ на УНСС.

 

Снимка: А. М. Маркова

 

Инициативата цели създаване на среда за обсъждане, дискусии и обмен на мнения по различни въпроси от актуалния дневен ред на творческите индустрии в Република България, провокирани от правната и бизнес среда, от необходимостта за единен подход в решаването на проблеми, в т.ч. и свързаните с имплементиране на европейски норми; представяне на аргументирани консолидирани становища и предложения към законодателните и правоприлагащите органи и институции в страната по актуални въпроси на творческите индустрии; както и засилване на връзката "Академия - Бизнес".

Изборът на Университета за национално и световно стопанство като мястото на срещата отчита исторически традиционната роля на висшето училище като автономна институция, храм на знанието и свободния диалог, трибуна за генериране и споделяне на нови идеи и алтернативни модели за развитието на обществото ни.

Мрежата има отворен характер и списъкът на учредителите не ограничава присъединяването на други заинтересовани лица и организации.

 

На срещата присъстваха 21 човека, представители на организации за колективно управление на права, асоциации и съюзи на представители на творческите индустрии, юристи, представители на академичната общност.

Срещата бе открита от заместник-ректора по научноизследователската работа и международното сътрудничество на УНСС доц. д-р Михаил Мусов. Той заяви подкрепа от страна на ръководството на университета по отношение на инициативата и пожела успех на мрежата.

Доц. д-р М. Мусов, зам.-ректор по НИД и МС на УНСС

Снимка: Теодора Пискова

 

Проф. д-р Мария Маркова, зам.-директор по НИД на ИИСТТ и ръководител на катедра „Интелектуална собственост и технологичен трансфер“ отчете наличието на редица проблеми в областта на творческите индустрии, които техните представители идентифицират, но преследването на тяхното решаване се извършва самостоятелно. Мрежата ще бъде възможност за идентифициране и намиране на решения на проблемите с участието на по-голям кръг представители на индустриите и академичните среди. ИИСТТ към УНСС и Катедра "Интелектуална собственост и технологичен трансфер" на УНСС като звена с повече от 30-годишна история, над 2000 дипломанти и над 60 научни форума на международно и национално ниво, имат за една от своите цели разпространението на знанията за интелектуалната собственост, формиране и поддържане на конкурентоспособна икономика и развитието на творчески индустрии в България. Катедра ИСТТ е единственото акредитирано от Министерство на образованието и науката учебно звено, което извършва обучение по управление на интелектуалната собственост.

Проф. Маркова отбеляза пред аудиторията, че базираните на интелектуална собственост индустрии осигуряват близо 63 милиона директни работни места и още близо 21 милиона индиректни работни места, което се равнява на 38,89% от работните места в целия ЕС. Индустриите, интензивни в използването на обекти на авторските права и на сродните им права, осигуряват близо 12 милиона директни работни места още над 3,5 милиона индиректни работни места, които са общо 7,1% от общия брой директни и индиректни работни места, осигурявани от интензивните на интелектуална собственост индустрии за последните 5 години в ЕС. В България в творческите индустрии – музикална, филмова, издателска, софтуерна и други, са ангажирани над 80 000 творци и тези индустрии осигуряват около 4 % от БВП на страната.

 

Проф. д-р Мария Маркова, ръководител на катедра ИСТТ

Снимка: Теодора Пискова

 

По време на събитието бяха подписани множество меморандуми за сътрудничество със сдружения в областта на творческите индустрии, които предоставят възможност за осъществяване на стажантски програми за студенти на катедрата, както и за реализацията на съвместни проекти и мероприятия в областта на интелектуалната собственост.

 

Д-р Иван Начев, директор на ИИСТТ, г-жа Лилия Йотова, председател на АПФ, д-р Мария Маркова, ръководител катедра ИСТТ, арх. Марин Бакалов, председател на САПЗАПА

Снимка: Петър Станев

 

Галерия снимки от Създадена е Мрежа “Творчески индустрии” ...