ИНСТИТУТ ПО ИНТЕЛЕКТУАЛНА СОБСТВЕНОСТ И ТЕХНОЛОГИЧЕН ТРАНСФЕР "ПРОФ. Д-Р БОРИСЛАВ БОРИСОВ"

Търсене: Новини

БЛАГОТВОРИТЕЛНА ИЗЛОЖБА „ИЗКУСТВО СРЕЩУ НАСИЛИЕТО“

петък, 26 април 2024 13:01

 

БЛАГОТВОРИТЕЛНА ИЗЛОЖБА

„ИЗКУСТВО СРЕЩУ НАСИЛИЕТО“

 

Институтът по интелектуална собственост и технологичен трансфер (ИИСТТ) „проф. д-р Борислав Борисов“ при УНСС, НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ и  Български филмов институт организираха благотворителна изложба „Изкуство срещу насилието“, която се проведе под патронажа на Ректора на УНСС на 25 април 2024 г. от 16.30 ч. в ИИСТТ на УНСС.

ИИСТТ обедини две творчески индустрии – фотографската и филмовата, а академичната общност, студенти и гости заедно изразиха своята отговорност, позиция и подкрепа към тяхната кауза.

По време на изложбата с благотворителна цел бяха закупени уникални професионални снимки и се прожектираха видеа с удивителни природни и архитектурни забележителности на българските общини, като средствата ще бъдат дарени на Фондация „Будителките“, която е ангажирана със закрилата на жени, жертви на домашно насилие.

Изложбата беше открита от Ректора на УНСС, проф. д-р Димитър Димитров, д-р Иван Начев, в.и.д. директор на ИИСТТ и министъра на правосъдието г-жа Мария Павлова.

  

д-р Иван Начев, в.и.д. директор на ИИСТТ, г-жа Мария Павлова, министъра на правосъдието, проф. д-р Димитър Димитров, ректор на УНСС,  

 

Д-р Иван Начев приветства гостите и благодари на всички които се включиха в организацията на събитието.  Чрез изкуството, към което хората са се обръщали винаги и ние днес, представяйки творческите индустрии, отстояваме правата на авторите в художествената собственост и в индустриалната собственост и подкрепяме борбата срещу едно  недопустимо явление във всяко общество.  Той благодари на всички присъстващи за подкрепата и специално на Фондация „Будителките“, за всеотдайната  им работа в името на тяхната кауза.  

Ректора на УНСС, проф. д-р Димитър Димитров, поздрави организаторите и гостите, като подчерта високата художествена стойност на представените творчески продукти. Ролята на университета и образованието са съществени за възпитанието и изкореняването на такива явления в обществото, като насилието. Той подчерта, че в УНСС, освен икономика, с която всички свързват нашия университет, се изучават и творчески индустрии, интелектуална собственост, изкуство, което е част от живота ни.  

 Министъра на правосъдието г-жа Мария Павлова изрази своята увереност, че в последните години работата на държавните институции и сектора на НПО допринесоха за това, да се чуе и да се работи в насока за превенция и разрешаване на проблемите с насилието. Тя даде пример с Министерството на правосъдието, което в момента работи по 8 проекта, от които 3 са от държавните институции и 5 от НПО и има стопроцентово изпълнение, а Националното бюро за правна помощ е разработило безплатно мобилно приложение „Помогни ми“, в помощ на пострадалите от домашно насилие, което може да се изтегли от App Store и от Google Play. Министър Павлова поздрави аудиторията и допълни, че именно чрез изкуство и знание трябва да се борим с насилието и за повече толерантност.

Г-жа Преслава Фентъм-Флетчър, Директор на фондация „Будителките“, благодари за подкрепата и подчерта, че в момента има много образователни кампании. Благодарение и на настоятелната работа на фондацията, вече има и промени в законодателството. Тя каза още:  „Държавните институции откликват и с тях се работи все по-леко. Ние работим за систематична промяна на общественото мнение, и такива събития спомагат за изменение на обществената понятност по проблема, към информираност и образованост на обществото“.

В поздравителен адрес до ИИСТТ, г-н Росен Желязков, като Председател на 49-то Народно събрание на Република България, приветства безкористната инициатива, организаторите и участниците за подкрепата на тази благородна кауза и подчертава: „Даването на гласност на проблемите, свързани с насилието, особено в защитена среда, какъвто е домът, е изключително важно… Изкуството се крие в това, че чрез своята видима красота и невидима емоционална връзка със зрителя, влияе на обществените нагласи, контрастира на неприемливите явления и изгражда нетърпимост към тях.

 

 

Надявам се тази инициатива да привлече много поддръжници и доброволци, които непримиримо да работят срещу насилието и активно да отстояват правото на човешко достойнство и достоен живот.“

На събитието присъства г-жа Наталия Илиева, председател на Националното бюро за правна помощ, доц. Лора Мутишева, декан на факултет "Сценични изкуства", НАТФИЗ "Кр. Сарафов" и други представители на държавни институции, кметове на общини, представители на бизнеса, известни личности от творческите индустрии и много други.

Всички присъстващи изразиха своето задоволство от великолепното изкуство на творците, от работата на ИИСТТ и подкрепата на благородната кауза.

 


 

 

 

 

 

 

Галерия снимки от БЛАГОТВОРИТЕЛНА ИЗЛОЖБА  „ИЗКУСТВО СРЕЩУ НАСИЛИЕТО“ ...