ИНСТИТУТ ПО ИНТЕЛЕКТУАЛНА СОБСТВЕНОСТ И ТЕХНОЛОГИЧЕН ТРАНСФЕР "ПРОФ. Д-Р БОРИСЛАВ БОРИСОВ"

Търсене: Новини

Изложба "Mundus Novus", съвместно с Държавния културен институт към МВнР

понеделник, 13 май 2024 11:58

 

От 17 май до 31 май във фоайето на УНСС ще се проведе изложба „Mundus Novus – Новият свят“ на известния художник Рикардо Друшкич от Босна и Херцеговина. Картините са предоставени на Института по интелектуална собственост и технологичен трансфер "проф. д-р Борислав Борисов" на УНСС от Държавния културен институт към Министерство на външните работи на Република България . 

 

Официалното откриване на изложбата ще бъде на 17 май 2024 г. от 11.00 ч. във фоайето на УНСС. Всички изложени картини се продават.

Роден през 1990 г. в Загреб, Рикардо Друшкич открива страстта си към изкуството по време на годините на формиране като творец и оттогава се превръща във видна фигура на международната арт сцена. Разнообразното му портфолио обхваща различни форми на визуалното изкуство - живопис, улично изкуство, рисуване и дигитално изкуство. Неговите изложби в градове като Ню Йорк, Маями, Лос Анджелис, Дубай и Виена  завладяват публиката по целия свят.

Говорейки за артистичния си път, Рикардо Друшкич отбелязва: „Моето изкуство не е просто средство; то е врата към изследване на дълбините на моето призвание. То стои на пресечната точка между реалността и творчеството, където всяка мазка на четката е разговор между моя вътрешен свят и платното."

Създаването на изложбата бележи навлизаните на Рикардо в света на изкуствения интелект, тема, която оттогава се превръща в централна за неговите артистични търсения. Чрез цикъла MUNDUS NOVUS той се изправя срещу двойствената природа на ИИ, отразявайки неговия потенциал както да води до напредък, така и да представлява опасност. Чрез заместването на човешки субекти с роботи в исторически произведения на изкуството, Рикардо провокира размисъл върху развиващата се динамика между човечеството и технологиите.

 

Галерия снимки от Изложба "Mundus Novus", съвместно с Държавния културен институт към МВнР ...