ИНСТИТУТ ПО ИНТЕЛЕКТУАЛНА СОБСТВЕНОСТ И ТЕХНОЛОГИЧЕН ТРАНСФЕР "ПРОФ. Д-Р БОРИСЛАВ БОРИСОВ"

Търсене: Новини

Открита е изложбата "Mundus Novus"

петък, 17 май 2024 1:55

На 17 май 2024 г. във фоайето на Университета за национално за национално и световно стопанство (УНСС) се откри изложбата "Mundus Novus" на художника Рикардо Друшкич от Босна и Херцеговина. Гостите бяха приветствани от проф. д-р Димитър Димитров, ректор на УНСС, г-жа Снежана Йовева, директор на Държавния културен институт към Министерство на външните работи и г-н Искрен Константинов, Институт по интелектуална собственост и технологичен трансфер "проф. д-р Борислав Борисов" (ИИСТТ) към УНСС.

Проф. Димитров отбеляза важността на подобни културни мероприятия именно на територията на УНСС, както и актуалността на тематиката на картините, които засягат връзката между изкуствения интелект и човека. Той направи връзка между миналото, изразено чрез вече откритата изложба на УНСС, която представя архивни документи от създаването на Университета и изложбата с картини на г-н Друшкич, която съчетава мотиви, които засягат нашето бъдеще.

Г-жа Йовева благодари за сътрудничеството, което ИИСТТ и УНСС са оказали за представянето на картините на г-н Друшкич. Тя подчерта ключовата роля на Държавният културен институт като организация, която участва в осъществяването на културната дипломация на Република България. Г-жа Йовева изрази своето желание и готовност за бъдещо сътрудничество между Дърважния културен институт и УНСС, за да може мобилните експозиции на Института и в частност тези свързани с българското културно наследство да могат да достигат до повече млади хора.

Г-н Искрен Константинов благодари на директора на Института за възможността да бъдат изложени картините на г-н Рикардо Друшкич, както и на проф. Димитров за подкрепата му за инициативи популяризиращи културата на територията на УНСС. Той отбеляза актуалността на тематиката на картините, представящи нарастващата роля на изкуствения интелект в нашия живот.

„Mundus Novus – Новият свят“ е артистична одисея, която изследва сложната връзка между човечеството и изкуствения интелект. Визионерският подход на Рикардо Друшкич интерпретира емблематични картини, заменяйки човешки фигури с роботи, за да разпали диалога за сложността и рисковете, свързани с изкуствения интелект. Тази поредица служи като настойчиво напомняне на обществото да обмисли дълбоките последици от технологичния напредък върху нашето колективно бъдеще и същността на човешкото съществуване.

Роден през 1990 г. в Загреб, Рикардо Друшкич открива страстта си към изкуството по време на годините на формиране като творец и оттогава се превръща във видна фигура на международната арт сцена. Разнообразното му портфолио обхваща различни форми на визуалното изкуство - живопис, улично изкуство, рисуване и дигитално изкуство. Неговите изложби в градове като Ню Йорк, Маями, Лос Анджелис, Дубай и Виена  завладяват публиката по целия свят.

Говорейки за артистичния си път, Рикардо Друшкич отбелязва: „Моето изкуство не е просто средство; то е врата към изследване на дълбините на моето призвание. То стои на пресечната точка между реалността и творчеството, където всяка мазка на четката е разговор между моя вътрешен свят и платното."

Създаването на изложбата бележи навлизаните на Рикардо в света на изкуствения интелект, тема, която оттогава се превръща в централна за неговите артистични търсения. Чрез цикъла MUNDUS NOVUS той се изправя срещу двойствената природа на ИИ, отразявайки неговия потенциал както да води до напредък, така и да представлява опасност. Чрез заместването на човешки субекти с роботи в исторически произведения на изкуството, Рикардо провокира размисъл върху развиващата се динамика между човечеството и технологиите.

Галерия снимки от Открита е изложбата "Mundus Novus" ...