Обновено: четвъртък, 21 февруари 2019 13:08

Индивидуално обучение

Специалност Творчески индустрии и бизнес със специализация „Интелектуална собственост и бизнес в индустрията“

 

Научен ръководител на специалността: проф. д-р Мария Маркова

Консултации на научния ръководител:

Кабинет: 1075А

Телефон: (02) 8195 403

Имейл: [email protected][email protected]

 

Условия за кандидатстване

В специалност Творчески индустрии и бизнес със специализация „Интелектуална собственост и бизнес в индустрията“ могат да кандидатстват завършили специалност от всички професионални направления.

 

За специалността

Отличителна характеристика на съвременния бизнес е неговата глобализация и технологичност, базирани на последните постижения на интелектуалната собственост. В сферата на материалното производство това намира проявление в интензивното внедряване и пазарна реализация на нови технологии, нови или модифицирани продукти, закриляни като изобретения, полезни модели, промишлени дизайни, топологии на интегрални схеми и селекционерски постижения, както и в активното регистриране и използване на бизнес идентификатори като търговски марки, фирмени лога, имена и означения. По тази причина е налице обществена потребност от специалисти, които да познават спецификите на бизнеса, основан на интелектуална собственост, да притежават знания и умения, за да го организират, управляват и развиват.

Специалност „Творчески индустрии и бизнес“, специализация „Интелектуална собственост и бизнес в индустрията“ е ориентирана към подготовката на специалисти, които да осигурят бизнес устойчивост и конкурентоспособност на индустрията чрез професионално ползване и използване на интелектуалната собственост. Студентите развиват компетентности като за творческо учене, комуникативни и социални компетентности, професионални компетентности в областта на идентифицирани и приложение на интелектуалната собственост в индустрията.

Завършилите специалността могат да се реализират като икономисти, управленци и администратори във всички сектори на стопанството и във всички бизнес организации, чиято дейност е основана на създаване и управление на интелектуална собственост.  Те могат да работят като:

  • държавни служители в Министерството на икономиката, Патентно ведомство, Комисията за защита на конкуренцията, Министерство на отбраната, Министерство на вътрешните работи, Агенция „Митници“, ГДБОП и др.;
  • служители, специалисти и експерти в международни междуправителствени и неправителствени организации;
  • сътрудници в научноизследователски институти, бизнес центрове, технологични и бизнес паркове;
  • служители във фирмените отдели по иновации, научно-техническа информация, маркетинг, реклама и др.;
  • служители в адвокатски кантори, дружества и бюра с предмет на дейност в областта на закрилата и защитата на интелектуалната собственост;
  • оценители, консултанти и представители по интелектуална собственост.

 Дипломираните студенти в магистърска програма „Творчески индустрии и бизнес“ със специализация „Интелектуална собственост и бизнес в индустрията” могат да продължат подготовката си в образователно-научната степен „доктор” в докторски програми, предлагани от ИТИБ, други обучителни звена в УНСС или от други висши училища в страната и в чужбина.

 

Специалност Творчески индустрии и бизнес със специализация „Интелектуална собственост и бизнес в културата“

 

Научен ръководител на специалността: проф. д-р Владя Борисова

Консултации на научния ръководител:

Кабинет: 1073

Телефон: (02) 8195 603

Имейл: [email protected]

 

Условия за кандидатстване

В специалност Творчески индустрии и бизнес със специализация „Интелектуална собственост и бизнес в културата“ могат да кандидатстват завършили специалност от всички професионални направления.

 

За специалността

Целта на обучението в специалност „Творчески индустрии и бизнес”, специализация „Интелектуална собственост и бизнес в културата” е да подготви специалисти с икономически и управленски знания за културните индустрии, със специфични умения и компетентности за работа в тях. Потребността от такива специалисти се обуславя от бързото развитие на културните индустрии днес като част от модерната икономика на знанието, от нарастването на приноса на тези индустрии в брутния вътрешен продукт и на заетите в тях, както и от други позитивни ефекти в икономически, социален и културен аспект. Новото проявление на културните индустрии изисква доброто им познаване и компетентно управление в полза на организациите от сектора и в интерес на обществото. Това поражда необходимостта от подготовка на специалисти, които добре познават спецификите в процесите на създаване на културни продукти в отделните индустрии и тяхната пазарна реализация. Такава подготовка се предоставя с магистърската програма „Творчески индустрии и бизнес”, специализация „Интелектуална собственост и бизнес в културата”.

Целта на магистърската програма е да запознае студентите с обхвата и системата на творческите и в частност на културните индустрии, с условията, средата и начина на тяхното функциониране, да разкрие природата на създаваните от тях интелектуални продукти и икономическият им потенциал с възможностите и моделите за неговото проявление на традиционните и дигиталните пазари.

   Завършилите специалност „Творчески индустрии и бизнес“, специализация „Интелектуална собственост и бизнес в културата” могат да се реализират като икономисти, мениджъри и администратори във всички международни, държавни, общински и обществени структури и организации, чиято дейност е основана на използването на културни продукти или създава такива, или управлява, или администрира процеси по тяхното създаване, закрила, реализация и защита. Те могат професионално да се реализират като:

  • държавни служители в Министерството на културата, Комисията за защита на конкуренцията, Министерство на вътрешните работи, Агенция Митници, ГДБОП и др.;
  • служители, специалисти, експерти и консултанти в международни междуправителствени и неправителствени организации като Световната организация за интелектуална собственост, ЮНЕСКО, CISAC, Световната търговска организация и др.;
  • специалисти в организации за колективно управление на авторски и сродни на тях права като Музикаутор, Филмаутор, Артистаутор, ПРОФОН и др.;
  • специалисти в музикални, филмови, издателски, софтуерни, рекламни и други компании, които създават, използват, реализират или промотират културни продукти;
  • специалисти в музеи, галерии, киносалони, театрални и други културни организации, в Националния филмов център и други организации в сферата на изкуствата и културата;
  • специалисти в радио- и телевизионни организации;
  • служители в адвокатски кантори, дружества и бюра с предмет на дейност в областта на закрилата и защитата на интелектуалната собственост и др.

            Дипломираните студенти в магистърска програма „Творчески индустрии и бизнес“ със специализация „Интелектуална собственост и бизнес в културата” могат да продължат подготовката си в образователно-научната степен „доктор” в докторски програми, предлагани от ИТИБ, други обучителни звена в УНСС или от други висши училища в страната и в чужбина.